Káva není jen ta připravená v kávovaru nebo pomocí překapávače. Na světě existují i kávy, o kterých byste nevěřili, že ve skutečnosti existují. Pojďme prozkoumat vody kávového světa.
Cibetková káva
Rozhodně jednička mezi podivnými kávami je káva cibetková. Tato káva se nazývá také kopi lawak, a pochází z trusu. Ano, slyšíte správně. Plody, z kterých se káva vyrábí, konkrétně kávové třešně, procházejí před zpracováním trávicím traktem zvířátka jménem cibetka. Poté se kávová zrna samozřejmě umyjí a dále ošetří, než se zpracují. Výsledná káva má pak prý velmi jemnou a lahodnou chuť. Zdá se vám, že by tohle nikdo nekupoval? Pletete se, a cena cibetkové kávy se pohybuje klidně i okolo tisícovky za 100 gamů.
Káva se Salmonelou
Že vám tohle přijde jako úplný bizár? Je to tak, ale tato káva skutečně existuje. V Japonsku je kavárna jménem Salmonella Café, kde jednou měsíčně obsluha do svých produktů, především do kávy umístí něco kontaminovaného salmonelou. Údajně by vám potěšení z toho, že jste se ten den neotrávili jídlem, mělo přinést větší potěchu do života a samozřejmě také pořádnou dávku adrenalinu.
Houbová káva
Možná ne tak zvláštně, jako předchozí káva, ale stále podivně vám bude určitě znít káva houbová. Tento nápoj se konzumuje především v oblasti wellness jako něco, co pomáhá našemu zdraví. Na houbovou kávu se používají vybrané houby, které se po usušení namelou a přidávají do kávy. Chuť je pak zkrátka…houbová.
Kopi Gu Yu
Tato káva by se mohla nazvat také jako máslová káva. Že vás nikdy nenapadlo přidat máslo do kávy? V asijských zemích to někoho očividně napadlo, a výsledkem byla tato káva. Bývá většinou ještě doplněna kondenzovaným mlékem a nahoru se dá rozpustit plátek másla. Máslo by údajně mělo zvýraznit bohatou chuť kávy a poskytnout celkově lepší zážitek při vychutnávání si šálku.