Obvykle nakoupíme větší nákup v některých z hypermarketů nebo supermarketů, přijedeme domů, nákup vyložíme na stůl, rozdělíme ho na hromádky, kam co patří, a začneme vše uklízet. Ale jste si opravdu jisti, že vše uklízíme tam, kde mají jednotlivé potraviny ty nejideálnější podmínky?
A co vaše lednice? Máte pocit, že se vám tam vejde vše, co potřebujete, a ještě něco navíc? Tak pozor na to. Lednice je určena pouze pro některé potraviny a jiným naopak škodí.
A na které potraviny si tedy musíme při uložení dávat pozor? Jsou to především různé druhy ovoce a zeleniny, ale i pečivo a různé dipy a kečupy.
A z jakého důvodu bychom si měli dávat opravdu pozor? Především proto, že chlad v lednici ovlivňuje nejen čerstvost potravin, ale velmi často přispívá i k rychlejšímu zkažení i změně jejich chuti.
Co tedy do lednice nepatří
- cibuloviny –česnek je potřeba uchovávat především na suchém a temném místě, protože v lednici, kromě ztráty chuti a vitamínů, může začít i klíčit, cibule zase ve vlhku lednice začne brzy plesnivět
- ovoce – banány nám v chladu lednice velmi brzy podléhají zkáze, jejich slupka zčerná a banány nestačí dozrát, pomeranče a citrony pocházejí z tropů, a proto se jim v chladu také nedaří, měly by být uloženy v pokojové teplotě, ale pozor, abyste je nevršili na sebe, podléhají totiž velmi často plísni
- zelenina – rajčata a okurky obsahují velké množství vody, pokud je uložíme do lednice, ztrácí velmi rychle chuť i vůni, brambory jsou do lednice také velmi nevhodné, protože chlad působí s bramborovým škrobem a brambory sládnou
- bylinky – čerstvé svazečky bazalky, máty nebo petrželky samozřejmě ukládáme třeba do sklenice s vodou, protože v lednici by okamžitě nejen ztratily svěžest a vůni, ale bohužel by rychle pohltily i rozličné pachy ostatních uložených surovin
Otázka, kterou byste si měli položit je, kam ukládaly potraviny naše babičky? Přece využívaly nejchladnější místa v domě a přeměňovaly je na nejrůznější spíže. A zajisté využívaly k uskladnění potravin také chladná sklepení.